İçimizde mutlu yaşamaya dair eğilimler var. Varlığımızı huzura eriştirmeye yöneliriz. Hayat ise zorluklar ve kolaylıklar arasında örülmüştür. Güvenli ve iyi hissedeceğimiz bir dünya oluşturmaya çalışırken istenmeyen durumlarla karşılaşırız. Hayat yolunda arzu edilen düzeye ulaşmak zor sınavlar gerektirebilir. İnsan, tecrübe ve birikimine baktığında her zorluğun ardından bir rahatlama, her rahat dönemin ardından bir güçlüğün çıkması muhtemeldir. Bunun yanında, bir sebebe bağlı olmadığı halde duygudurum düzensizliği yaşamak da mümkündür. İnsanın kendini iyi hissetme hedefi kırılgan bir zeminde ilerleyebilir. Yaşadığı olumsuz deneyimler kendini tanıması için bir imkan olabilir.
Hayat serüveninde karşılaşılan bu tablo bireyin duygusal, zihinsel ve davranışsal sağlığını etkiler. Varoluş sancısı, anksiyete, iletişim sorunları, depresyon, stresli ilişkiler, ayrılık acısı, bağımlılık ve travmaya bağlı duygudurum sorunları sıkça karşılaşılan psikolojik zorluklardır. Deneyimlere bağlı olan ya da sebebi belirsiz ruh sağlığı sorunları kişiye göre değişkendir. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler, kişisel deneyimler, yaşam şartları gibi faktörler bu süreçte rol oynarlar. Bunun yanında çocukluk ve gençlik dönemlerinden gelen travmatik deneyimler, anne babanın hatalı tutumu, duygusal bağımlılık ve ilişki problemleri gibi sorunlar yetişkinlikte ortaya çıkabilir. Bu durumlarla başa çıkmaya çalışan kişiler gerilim yaşayabilirler. Bireyler, ruh halinin negatif havasından çıkmaya çabalarken belirsizlik ve yalnızlık hissi gelişebilir.
Zor ruh halleri ile başa çıkmak için harcanan çabalar yeterli gelmeyebilir. Ötekini anlamaya çalışan, analitik düşünebilen, duygusal zekaya önem veren, iç tutarlılığı olan, sağlıklı benlik algısına sahip ve iletişim becerileri geliştirenler başa çıkmaya yatkın kişilerdir. Ne var ki kişilik donanıma sahip olmak ruh halini iyileştirmek için yeterli olmayabilir. Bütün insanlar beden ve ruh sağlığı ile sınanırlar. Statü, varsıllık ve bilgi sahibi olmak hayat sınavlar karşısında direnmek için yeterlilik sağlamayabilir. Buna rağmen her birey başa çıkmaya çalışır. Başa çıkma girişiminin etkili olması bazı şartlara bağlıdır. Güçlüğün stresini gidermek için avunmaya çalışmamak, zorlukla etkili savaşma ve anlam bağı kurmak gerekir. Bireyin duygu ve düşünce zaaflarını bilmesi, kendini tanıması ve ruhsal sorunlarının farkına varması için desteğe ihtiyacı olabilir. Başa gelen sorunların sebep sonucunu analiz etmek için bir uzmanla birlikte yol haritası belirleyebilir. İnsan psikolojisi kişiye göre değişen bir spektrum içerir. Ruhsal sorun yaşayan bireyin deneyimi öteki ile benzerlik gösterebilir fakat kendine özgü bir niteliğe sahiptir. Aynı yöne koştuğunuz kişiler farklı kulvarlardadır. Kişiye ait özgün dünyanın anlaşılması için bir ruhsal aynaya ihtiyaç vardır. Bu bağlamda terapi çalışmaları, anlaşılmak ve olan bitenin manasının anlaşılması için birlikte yolculuk yapmaktır.
Comments